Drömförlossning

2007-02-26
Ulrika Lindberg
ulindberg@gmail.com


Födde mitt första barn 2004, hade förberett mig genom att läsa på en del men när vattnet gick och förlossningen drog i gång blev jag helt överraskad av smärtan och svarade med att spänna mig och spjärna emot i varje värk. Hela förlossningen gick fort, men blev också en skräckupplevelse av smärta, panik och dödslängtan. Närjag blev gravid igen två år senare var min första tanke "shit, inte en förlossning till"! Eftersom jag inte hunnit få någon bedövning första gången insåg jag att det inte gick att lita på att man skulle hinna med det enna gång. profylax och avslappning kändes därför som mitt bästa alternativ av förberedelse denna gång. Många skrattade åt min förhoppning om att man skulel kunna anda sig igenom en förlossning.

Vi gick kursen på Rosenön. Behållningen för mig blev väldigt positiv, jag fick chans att fundera igenom min tidigare upplevelse och min man fick verktyg att jobba med som coach. Vi kände oss peppade och inställda på revansch! Filmen med Gudrun Schyman som vi fick se kändes dock smått overklig, så lugnt kan väl ingen föda barn?! Vi skrev också ner vår drömförlossning, men innerst inne kände jag att jag nog lurade mig själv och var rädd för att bli överupmlad av smärta igen.

Förlossningen denna gång gick som väntat ännu snabbare. Jag hade lite verkar hemma som jag med lätthet andades mig igenom. Vi valde att åka in innan det blivit alltför jobbigt, för att inte riskera att komma för sent. Döm om min förvåning närjag redan var öppen 7 cm när vi kom in. Det hade ju inte ens gjort ont! Med hjälp av andning, avslappning och en suverän coach i min man gick resten av förlossningen som en dans. Jag kände mig som Gudrun Schyman, andades och skrattade mellan värkarna. Efter bara någon timme var jag hela öppen, andades mig igenom ett par krystvärkar men beslutade mig sedan att det var dags att föda och lät krystvärkarna komma. Jag kunder bstämma själv när jag var redo! Jag hade kontroll, närvaro och lugn! Jag kunde inte tro det själv. 8 minuter senare var hon ute! Både min man och jag var helt chockade över att det var över och sa till varandra "vi fick vår drömförlossning". Kan det vara så här enkelt och roligt att föda barn? Nu vill jag göra det igen! Jag sprack inte en milimeter, kände mig rusig av min härliga förlossningsupplevelse. Den in sin tur gjorde starten med ett nytt barn ännu bättre, jag kände mig stark!

Kan verkligen rekommendera profylax, kanske speciellt inför en andra förlossning! Man vet vad man övar inför, vad man har att vänta och vad man verkligen behöver. Men aldrig trodde jag att jag skulle säga att det är underbart att föda barn!

Lycka till!