Jag hade inte tid att lära mig lustgasen!

2006-04-13
Katarina PalmérJag födde mitt andra barn för snart två veckor sedan, men gick kursen inför mitt första barn (2004). Min första förlossning var ganska utdragen men ”behaglig” och jag kunde använda mig av andningen under 4 dygns förvärkar och under hela förlossningsarbetet (15 h).

Till skillnad från första födseln, använde jag vid min senaste förlossning inte någon lustgas alls. Jag hade förväntat mig att komplettera andningen med det, eftersom det fungerade bra första gången. Men när jag tyckte att jag behövde börja med lustgas, för att ev. klara av svårare kommande smärtor, och väl provade på en värk, så spände jag mig så, glömde andningen och andades tungt i masken. Gasen verkade för sent och värken gjorde ont. Det var första och sista lustgasen den förlossningen! Jag upplevde att jag inte hade tid att lära mig lustgasen under denna förlossning. Avslappningen som andningen gav mig gjorde att jag kunde ta värkarna mycket bättre. Till min förvåning stegrades inte värkarna så mycket under fortsatt förlossning och rätt som det var kom krystvärkarna. Till dess att jag var fullt öppen var det också möjligt att andas igenom dessa utan problem, och likaså under utdrivningen.

När sonen var född efter totalt 4 timmar var jag oerhört tacksam att jag gick er kurs för 2 år sedan och att jag än en gång fick chansen att tillämpa kunskaperna. Jag kan inte nog tycka att det är världens bästa smärtlindring!

/Katarina