Vår första förlossning

2006-01-06
Kristin & Karl
k_levinson82@hotmail.com


Gick Annas profylaxkurs som var uppdelad på 2 ggr. Trodde att det skulle vara för lite för att man skulle hinna träna och få in den rätta andningstekniken. Gick kursen när jag hade ungefär en månad kvar till beräknad födsel.
Men när väl förlossningen satte igång den 28/9, en vecka senare än beräknat så gick allting jättebra. Började få värkar kl 13 och stannade hemma till klockan var 00:30 på natten. Då kände jag att värkarna var så täta och intensiva att jag ville åka in. Andningestekniken funkade jättebra kombinerat med TENS-apparaten under hela värkarbetet hemma. När vi kom till sjukhuset så fortsatte jag med mina andningar hela tiden, tappade aldrig fokus på dem. Fungerade kanonbra! Eftersom att mitt vatten inte hade gått så kunde jag lägga mig i ett varmt bad, då hade jag såna värkar, det gjorde så ont. Men jag fortsatte andas hela tiden. Vid den tidpunkten tänkte jag att jag skulle ta någon form av bedövning så fort jag kom upp ur badet. Väl uppe ur badet så visade det sig att jag var öppen 8 cm, då kändes det som att det värsta jobbet var gjort. De tog hål på fosterhinnan och vattnet gick, då blev jag öppen 10 cm på en gång. Först då började jag ta lustgas, vilket kändes jätte skönt under krystarbetet. Från det att barnmorskan tog hål på fosterhinnan så var vår dotter ute på en halvtimme.
Vi hade en jätte härlig första förlossning, har bara positiva upplevelser från den. Om jag kunde så skulle jag vilja uppleva en sån förlossning igen.
Mycket har jag att tacka profylaxkursen för, jag kände mig väl förberedd och visste hur jag skulle andas och slappna av hela tiden. Andning och avslappning är verkligen A och O, går så mycket enklare om man lärt sig den tekniken.

Tack till Maria Dahlquist som höll i kursen den 26/8 & 2/9-2005
Kan verkligen rekommendera andra att gå den här kursen.