Andning & avslappning som enda smärtlindring

2004-11-15
Camilla EklundJag vill ge lite feedback på profylaxkursen genom att berätta om min förlossning. Jag var förstföderska och utan de redskap kursen gett mig hade jag nog aldrig kunnat ta mig igenom hela förlossningen utan någon annan smärtlindring än andning och avslappning.

Klockan 01:00 på natten dagen efter beräknat förlossningsdatum började jag få värkar. Jag var osäker på om det bara var förvärkar eller om det var på ”riktigt”. Efter att ha slumrat lite mellan värkarna omväxlat med djupandning under själva värkarna förstod jag att det det var på riktigt framåt 07:00 på morgonen. Vi ringde BB Sthlm och de sa att jag kunde vara hemma tills jag hade tre värkar på 10 minuter. Jonas åkte till jobbet under protest. Jag lovade dock att ringa i god tid innan vi skulle åka in. Sedan var det bara att jobba sig igenom värk efter värk med hjälp av djup och mellanandning. Andningen gjorde det möjligt för mig att vara totalt avslappad under värkarna och jag upplevde det inte som särskilt jobbigt. Framåt 13:00 hade jag 3 värkar inom 10 min, så då ringde jag till Jonas. Jag sa dock att han inte behövde göra sig någon brådska eftersom jag ville duscha innan. Under tiden i duschen tilltog värkarna så när Jonas kom hem var det bara att åka in direkt. Bilresan blev lite av en prövning då jag stod på alla fyra i baksätet och koncentrerade mig på andningen.

När vi kom in till BB (14:30) visade det sig att jag redan var öppen 7-8 cm. Vilken seger! När vi skissade upp drömförlossningen hade jag hoppats på 6 cm här. Barnmorkan konstaterade att jag andades bra och kunde slappna av så efter lite ytterligare undersökningar lämnade hon mig och Jonas själva. Jonas stöttade, peppade mig genom hela förloppet. Jag hasade omkring med en gåstol som jag kunde hänga på när de allt kraftigare värkarna kom. Jag upplevde att smärtan inte alls var lika kraftig när jag stod eller var i rörelse jämfört med om jag låg eller satt stilla. Värkarna tilltog och jag fick ta till lättandningen, det fungerade bra.

När värkarna började kännas riktigt jobbiga (ca 17:30) och lättandningen inte rikigt räckte till längre funderade jag för första gången på om jag inte skulle testa lustgasen. Då gjordes en ny undersökning och det visade sig att jag var helt öppen. Då glömde jag bort tanken på lustgasen och började krysta, härligt. Smärtorna avtog och ersattes av en stark kraft som var omöjlig att stå emot. Nu blev Jonas delaktighet ännu viktigare då han jobbade tillsammans med mig genom varje krystvärk. Barnmorskan tyckte att Jonas och jag verkligen jobbade som ett team och att vi var mycket fokuserade på uppgiften.

Jag lyckades att ”flämt-andas” ut huvudet och efter ytterligare en värk kom vår underbara dotter ut. Det var en fantastisk känsla och jag kände mig helt hög efteråt.

Tyvärr tillstötte sedan komplikationer pga att moderkakan satt fast så hårt att en kraftig blödning uppstod men detta är ju inget man kan förbereda sig inför. Eftersom jag födde på sjukhus omgiven av kompetent personal slutade allt lyckligt och efter mindre än en vecka fick vi åka hem med lilla Tuva.

Jonas och jag kommer definitivt att rekommendera kursen för andra blivande föräldrar (och BB Sthlm med för den delen).

Hälsningar
Camilla, Jonas och lilla Tuva