Snabb förlossning!

2004-10-27
Charlotta & HenrikJag och min sambo Henrik gick profylax-kursen för Mickan i maj 04. Nu är vår lille son Astor här och jag vill berätta vad kursen har betytt för oss. Vi är mycket tacksamma för att Mickan gav oss en så perfekt förberedelse inför förlossningen. TACK!!!

Astor föddes den 16 september på BB Stockholm, en knapp vecka före beräknad dag. Vi gick alltså kursen rätt så tidigt i graviditeten. Under sommaren tränade vi andning nästan en gång per vecka. Vi insåg också hur bra kursen hade varit när vi jämförde med den "föräldrautbildning" vi fick via MVC.

Förutom andningstekniken var det främst två viktiga saker vi fick med oss från kursen:
1) En gemensam grund inför förlossningen. Henrik slukade inte direkt faktaböcker inför förlossningen och jag kände nästan en viss brist på engagemang från hans sida. Men kursen svalde han med hull och hår och vi kom att prata mycket om hur vi ville ha det etc. Kursen gav alltså honom ett djupt engagemang. Jag upplevde att vi verkligen byggt upp en gemensam grund och att vi skulle genomföra förlossningen tillsammans.
2) Kursen gav en rejäl positiv kick! Jag såg fram emot förlossningen redan före kursen, men kursen fick mig att bli om möjligt ändå mer positiv. Och denna positiva känsla höll i sig ända fram till skarpt läge. Jag var aldrig orolig och jag tvivlade aldrig på min förmåga. Detta är jag mycket tacksam för!

Min förlossning gick alldeles utmärkt! Men den kan nog räknas till kategorin "när det inte går som tåget". Det gick nämligen mycket snabbt. Särskilt med tanke på att jag var förstföderska. Utan förvarning gick vattnet med en splash kl. 00:25. En kvart senare satte värkarna igång med full fräs, fyra minuter mellan och en rätt intensiv smärta. Vid 01:30 var det bara två minuter mellan och smärtan var allt mer intensiv. Vi åkte in till BB Stockholm (tack och lov för att det var natt och ingen trafik) och kom fram vid 02:10. När barnmorskan undersökte mig visade det sig att jag var helt öppen! En stund senare fick jag krystkänning och kl. 03:27 föddes Astor. Det tog alltså tre timmar totalt... Kvar i BB-väskan låg vetevärmare, CD-skivor och godisklubbor. Det hann vi inte med!

Hur gick det med andningen? När värkarna satte igång tänkte jag mer på "regelboken" än hur det verkligen kändes. Jag försökte nämligen djupandas för jag tänkte att jag skulle minsann spara på lättandningen till "när det verkligen behövdes". Så här i efterhand förstår jag att jag skulle kört igång med mellanandningen direkt. Det var svårt att djupandas, och jag hade svårt att slappna av mellan värkarna.

I bilen in till BB blev det dock mellan- och lättandning och då kändes det bättre. Som jag skrev ovan så var jag mycket positiv inför förlossningen. Men när värkarna satte fart hemma och det gjorde så ont så fick jag en rejäl törn på självförtroendet. "Om det gör så här ont nu i början så kommer jag få ta EDA direkt jag kommer till BB" tänkte jag. "Hur kunde jag vara så naiv och tro att jag skulle klara detta med endast andningsteknik???".

Därför var det ljuv musik när barnmorskan meddelade att jag var helt öppen! "Tacka fxn för att det gör ont" tänkte jag istället och insåg hur duktig jag var. Henrik frågade om jag ville ha lustgas men det kändes onödigt när jag redan kommit så långt. När det var dags att krysta så använde jag mig av en förlossningspall. Det var något jag hade planerat och sett fram emot - jag skulle sitta på pallen och Henrik skulle sitta bakom mig och hålla om mig. Det kändes skönt att iallafall något blev som planerat. Jag använde mig av krystningstekniken enligt kursen och det kändes bra. Bebisens hjärtljud blev något svaga en period och barnmorskan bad mig trycka på lite hårdare. Jag tycker att själva krystningen gjorde mer ont än värkarna innan. Precis när huvudet kom ut så slängde Astor fram en arm, detta var "droppen" och jag brast en del. Just att jag brast känns som ett misslyckande tyvärr, det hade varit schysst att lyckas klämma ut honom helt utan att brista. Men, men.

Sammanfattningsvis kan jag säga att andningstekniken hjälpte mig. Dock var det betydligt svårare att slappna av mellan värkarna än jag trott. Kanske beror det på att jag blev så tagen på sängen av denna snabba förlossning. Jag kan även berätta att jag med bra verkan använde lättandning vid toabesök under första veckan efter förlossningen, samt under de första dagarnas amning.

Ja, vi är verkligen glada över att vi gick kursen. Och vi rekommenderar alla gravida vänner er kurs.

Ha det bra och fortsätt att inspirera och hjälpa gravida!

Charlotta

Astor-fakta:
Föddes 2004-09-16 kl.03:27 (beräknad 21/9)
Längd 49 cm
Vikt 3185 g