Jag fick min drömförlossning

2004-03-08
MalinHej Anna!
Jag vill tacka dig för min fantastiska förlossning. Jag gick den kurs du höll tillsammans med Jenny på Mamamia Söder under hösten/vintern 2003. För det första tyckte jag att det var en kul kurs men jag måste medge att jag slarvade lite med träningen, jag tänkte däremot mycket på vad ni sagt samt läste på i din skrift samt övade lite på krystningen. Jag tänkte att under öppningsskedet är det ju bara smärta men sedan under krystningen vill jag göra både mig och barnet en tjänst genom att göra det så effektivt som möjligt.

Värkarna började på kvällen innan beräknat förlossningsdatum och blev intensivare ju längre natten led. Jag har en tendens att bli rädd och spänd när det gör ont men jag kämpade med flåsandningen och slappnade av bra. Min man klockade mina värkar, gav mig att dricka, masserade, smekte och var ett jättebra stöd. Han är otroligt rar, men jag tror inte att han hade varit en sånt perfekt "förlossningssällskap" om vi inte hade gått kursen och jag hade tvingat honom att läsa avsnittet "Pappa Varghane" flera gånger.

Under natten tog jag ett bad och låg och vilade och hade ont men det var inte mer än att jag kunde ta smärtan. På morgonen kl. 07.00 började jag bli rädd att jag inte skulle fixa taxifärden och inskrivningen på förlossningen om vi inte åkte in så vi beställde en taxi och åkte till SÖS.

Väl där visade det sig att jag var öppen 8 cm och efter att ha fått lustgas gick de två sista centimetrarna också bra. När kl. var 10.30 började krystvärkarna och jag tänkte att jag ska inte kämpa bara lägga hakan mot bröstet och trycka på med de över magmusklerna. Barnmorskan var underbar och guidade mig fantastiskt bra och efter en kvart och ca fyra till fem krystvärkar kom min lilla dotter ut och las på min mage. Vilken lycka!

Det gjorde rejält ont när huvudet stod kvar mellan de sista värkarna men jag andades och tänkte att detta är naturligt och det kommer att gå, jag har förmågan att öppna mig och slidan är så töjbar att det inte är någon fara. Hade jag inte gått din kurs hade jag helt säkert skrämts otroligt av både känslan av "nödigheten" och känslan av att "detta går bara inte, jag kommer att spricka fullständigt".

Jag fick inga sprickor och behövde inte sys, jag kunde gå, sitta, gå på toaletten efteråt och hade inga krämpor förutom att jag var trött. Barnet hade hela tiden fina hjärtljud vilket stärkte mig att jobba på så gott jag kunde för att inte störa hennes jobb.

När jag efter att ha kommit hem från BB läste vad jag skrivit om "min drömförlossning" i ditt häfte trodde jag nästan inte mina ögon, det var som om jag beskrivit den förlossning jag faktiskt fick!

Vill också tillägga att personalen på SÖS, från det första telefonsamtalet till eftervården på BB var helt fantastisk. En barnmorska och en undersköterska var hos oss hela tiden, jag fick akupunktur, jag erbjöds olika hjälpmedel (medicinboll att sitta och gunga på, krystpall när det var dags för det osv.). Vi blev lämnade ensamma med barnet en lång stund innan de kom till oss för att väga och mäta osv.

Jag vill tillägga att jag inte är någon hård tjej som "klarar det mesta" utan är rädd och lätt hysterisk för det mesta, dock gick ju detta jättebra.

Vi fick en underbar liten trollunge som vägde 2735 g och var 47 cm lång. Hon blir 6 veckor på måndag och har gått upp i vikt i rasande fart, hon är lugn och nöjd för det mesta och jag är en mycket nöjd men lätt osäker mamma.

Stor kram och tack!
Malin