Tidig och snabb

2004-03-05
Lisa
lisaoandreas@spray.se


Den 13/2 kl 2 på natten gick vattnet. Jag väckte min man och ringde förlossningen. Eftersom värkarna inte hade kommit igång ringe jag på morgonen och bokade en tid på förlossningsmottagningen. Det blev inte mycket sömn för oss den natten. På undersökningen sa de att om värkarna inte kommer igång inom 2 dygn måste de sätta igång dem. Vi åkte hem men var inte hemma många timmar.

Jag hade övat profylaxandning och när den första riktiga värken kom djupandades jag men blev sur. Det funkade ju inte. Vid nästa värk provade jag mellanandning och det funkade! Nu var värkarna regelbundna med ca 5 min emellan och vi åkte in till SöS.

Förlossningen gick på 3 timmar och jag använde profylaxandning (och min mans massage) som enda smärtlindring. Det var fantastiskt, vilken kraft det fanns i mig! När jag kände att jag ville krysta sa bm att jag var helt öppen och hjälpte mig att krysta. Både hon och undersköterskorna var underbara och stödde mig jättebra.

Efter 50 min krysning hade jag en pojke vid mitt bröst. Så liten och helt insmord i fosterfett. Oj vilken grej. På något sätt kunde jag inte riktigt fatta. Jag hade varit så koncentrerad på födelsearbetet.

Inte bara ett barn utan även en mamma och en pappa är födda. Nu började vårt nya liv!