Otroligt häftig upplevelse som jag hoppas att fler får uppleva

2004-01-19
Ylva & JohanFem dagar över beräknad födelse vaknade jag runt 7.00 av att det molde i ryggslutet och med förväntansfull spänning insåg jag att det är nu det börjar:-) Var inställd på att det nog endast var förvärkar eftersom de inte var speciellt smärtsamma, dock kom de regelbundet med ca 10 min intervall redan från början.

Kanske borde jag ha misstänkt att detta kunde vara riktiga värkar, men hur skall man veta det när det är första gången...? Skickade iallafall iväg min man till jobbet och sa att han kunde komma hem till lunch och själv så lade jag mig i soffan för att spara på alla krafterna till de "riktiga värkarna" skulle sätta igång.

Talade med en kompis strax före lunch som tipsade mig om att sätta in TNS så tidigt som möjligt så det var det första Johan fick göra när han kom hem runt 12.00, vi var dock både fortfarande inställda på att detta var förvärkar och att det var en lång väg kvar.....

Värkarna tilltog successivt i styrka och längd men med hjälp av djup- och mellanandning, TNS, massage och avslappning tillsammans med min suveräna man (han var med och andades i varenda värk från 12.00 och framåt...) upplevde jag situationen som helt under kontroll och inte så farligt smärtsam och framförallt mellan värkarna var alla smärtor som bortblåsta.

Vid 15-tiden kom värkarna regelbundet var tredje minut, höll i sig längre och var mer intensiva och då slog det mig att detta nog kunde vara riktiga värkar och jag ringde Danderyd, barnmorskan tyckte jag hade kämpat på länge nog hemma och jag var välkommen in.

Reste mig för första gången på flera timmar ur soffan och överrumplades då av att värkarna kom tätare och tätare och vi insåg båda att nu började det bli bråttom och att detta var riktiga värkar. Att komma ur pyjamasen och få på kläder och skor med så täta värkar var en utmaning och jag vet att jag fasade för bilfärden, kände inte för att sitta ned direkt och dessutom började nog rusningstrafiken vid denna tid.....Ställde mig på alla fyra i baksätet och tillämpade lättandningen som hjälpte mig enormt att kapa smärttopparna i bilen, här fick jag verkligen nytta av den.

Resan gick bra, märkte att värkarna avtog något i intensitet när jag blev lite stressad, otroligt hur kroppen fungerar.

Väl inne på Danderyd nämnde jag för barnmorskan att om jag inte öppnat mig något än skulle jag bli klart besviken, till vår lycka var jag öppen 9 cm och det stora jobbet var i princip redan gjort, och jag som trodde att det knappt hade börjat.....(!)

Sen gick vattnet och de tre värkar som kom i samband med det var värre än alla tidigare och jag tappade helt lättandningen, kunde bara andas genom munnen och knappt det. Barnmorskan och Johan gjorde allt för att få mig tillbaka och jag undrar än idag om det var pga att jag missade andningen som det gjorde så extra ont eller om det var smärtan som gjorde att jag inte kunde andas.....!?

Som tur var var det endast dessa tre värkar som jag kom ur fas för efter det var det dax att krysta vilket jag inte upplevde som så smärtsamt som jag föreställt mig, däremot blir man klart överraskad av den kraft som styr en som man inte visste fanns i ens kropp.

Jag krystade som jag lärt mig på din kurs, tänkte mini-situps i kombination med andningen (det där med att blåsa ut ett ljus fick jag aldrig till) och jag kommer fortfarande ihåg när barnmorskan glatt sa att jag krystade helt rätt och hade hittat den rätta krystmuskeln. Detta mycket tack vare er kurs!

Efter 30 minuters krystande och totalt 2,5 timme sedan vi anlände till Danderyd (och 11 h efter att värkarna startade) den 15/12 18.49 föddes vår lille sötnos Morgan!!!!

Jag känner mig otroligt tacksam för att ha fått upplevt en underbar förlossning, jag sa till Johan direkt efter att detta kan jag tänka mig att göra om!

Har försökt tänka igenom vad det var som gjorde att jag upplevde förlossningen så otroligt positiv ....och tror att dessa faktorer ihop påverkade mycket:
* Kunskap om förlossningsförloppens olika skeden
* Att min förlossning gick komplikationsfritt
* Att de olika förlossningsskederna var effektiva och inte drog ut på tiden samt att jag fick föda på det sjukhus jag ställt mig in på.
* Jättebra barnmorska som passade mig perfekt
* Och framförallt kunskap om hur jag själv aktivt kunde påverka min egen förlossning där andning och avslappning utgjorde en enormt viktig och stor del.

Detta i kombination med TNS och min ovärderliga supercoach Johan bidrog till en otrolig häftig och underbar upplevelse som jag hoppas många fler får uppleva!

Alla borde gå er kurs, den bidrog starkt till en toppenförlossning! Tusen tack och jag ska verkligen rekommendera den för fler!

Mvh Ylva & Johan
Deltog i Carolinas profylaxkurs i november 2003