Supernöjda trots kejsarsnitt

2011-09-12
Stina Ohlsén Törnkvist och Daniel TörnkvistHej!
Jag och maken gick en profylaxkurs hos er i juli.
Vår förlossning beräknades till 6:augusti men som förstföderska går man ju ofta över tiden, och det gjorde även jag.
När 11 dagar hade gått, kom dock det första magonda igång. som många andra trodde jag faktiskt att jag bara var dålig i magen. Men ändå sneglade jag under natten på klockan då och då och märkte att känningarna kom med jämna intervall. Lät dock maken sova. Under två dygn varde dessa förvärkar som dock kländes mycket lindriga tack vare profylaxandningen som verkligen hjälpte mig!
Efter 6 timmars betydligt värre värkar så åkte vi in till förlossning, och där blev vår dotter förlöst med kejsarsnitt efter bara 1,5 timme.
Det kanske kan tyckas lite snopet med tanke på vår profylaxförberedelse och allt, men vi är verkligen supernöjda och glada över att ha gått den kursen! Det var SUPERbra att veta att man borde gå omkring under de där hemska värkarna, för det hjälpte ju verkligen. Jag som legat i två dygn (och sovit så mycket som möjligt) trodde att jag skulle dö av smärta när de satte in, men så fort jag orkade resa på mig så lättade smärtan otroligt mycket.
Och i förlossningssalen så gick det väl an att stå ut tack vare rörelse, upprätt hållning, andning och av lustgas. Dock så hade bäbisen så låg puls under varje värk att det ansågs för farligt att vänta på min utvidgning, som bara var på 3 cm när jag kom in. Jag tvingades därför att ligga stilla på en sida på en brits under en massa värkar, och det kändes som ren tortyr. Fruktansvärt i jämförelse med att få röra på sig, eller stå på knä. Jag inhalerade lustgas så jag var hög som ett hus för att kunna låtsas att jag inte kände det som att jag blev överkörd av en lastbil gång på gång på gång. Det där med att slappna av gick bara inte när man tvingades ligga helt stilla. Hemskt var det! Så ett kejsarsnitt var verkligen en befrielse, när de bestämde sig för det.
Följden blev att jag var en nysnittad med oerhört pigg och glad mamma sen. (jätteont och orörlig i och för sig) Och även om vi slapp det allra värsta så är vi som sagt SÅ lyckliga över att ha gått en så underbar kurs! För den hjälpte mig ju verkligen! De två dygnen när jag bara väntade hemma kändes jättebra. Jag kunde avslappnat ligga i TV-soffan hela dagarna och nätterna och sova mig igenom de minuter jag var värkfri. Hade defintivt inte stått ut med två dagars så intensiv mensvärk annars, men profylaxandningen fick mig bara att känna mig förberedd.
Så hälsa kursledaren och tacka så mycket från oss! Vi är supernöjda!
Stina Ohlsén Törnkvist och Daniel Törnkvist