När Klára kom till världen.

2008-04-23
Alena
Alenas berättelse:
Vi båda var som ett proffsig team. Det kändes som om vi hade gjort detta redan tidigare, även om det var vårt första barn. Massage, långsam andning ihop, små korta uppmuntrade konversationer osv. Jag hade jättestort stöd av Karol.

Jag måste erkänna att profylaxkurs inte var riktigt min grej från början. ”Ska JAG lära mig att andas, slappna av och meditera (!?!) om hur livet med ett barn blir?” Jo, det var en del av grejen och jag var glad efteråt att vi har valt att gå på profylaxkursen!


Förlossningen gick ganska fort. Det tog cirka 15 timmar från den första kraftigare värken tills lilla Klára hamnade i vår famn. Vi andades genom värkarna hemma de första 9 timmarna och sedan åkte vi till sjukhuset. Där gick allt mycket snabbare än vad vi trott. Vi fortsatte att andas och kanske lite grann till vår förvåning blev det så att jag inte hade någon annan smärtlindring alls.

Under förlossningen och även tidigare hemma fick jag oerhört mycket stöd och hjälp av min man Karol. Vi båda var som en proffsig team. Det kändes som om vi har gjort det redan oräkneliga gånger tidigare även om det var vårt första väntade barn. Massage, långsam andning ihop, små korta uppmuntrade konversationer osv.

Visst vet man att smärta ska förväntas under förlossningen. Men tyvärr var jag inte riktigt redo för PM (pain management) under tiden efter förlossningen. Svullet underliv, stora smärtsamma hemorrojder, förstoppning, ömmande mage pga att livmodern höll på att krympa, nästan ingen styrka i benen och armar, ont i brösten och bröstvårtor, smärta vid amningen – allt detta blandad ihop med fantastiska lyckokänslor av att vi fick en frisk underbar flicka.

Det var kanske synd att kursen saknade mer information om detta stadium efter förlossningen. Trotts detta hade jag en enorm användning av det jag har lärt mig under kursen var enda dag. Man får tillägga att saker och ting blev så småningom bättre och PM blev inte så påtaglig längre bara efter några veckor. Till slut kan jag tillägga att profylaxkursen är för mig mycket användbar även fram till idag. Rekommenderas verkligen!

Karol: Mitt lugn hjälpte Alena
Jag var en försiktig optimist innan kursen, men den var mycket bättre än förväntad. Tack vare kursen var vår förlossning den enklaste dagen under denna resa. Tre saker som jag anser vara mest nyttiga:
1. prata om orosmoln och målbild: för oss var det början för en djupare diskussion om förlossningen och det som skulle följa. Detta ledde till en väldigt positiv och avslappnad mental inställning inför förlossningen.
2. några bra knep för avslappning och massage: vi hade stor nytta av dem.
3. och förstås själva andningen: när vi andades tillsammans för att hålla bra rytm var vi båda två avslappnade och det hjälpte mig att behålla lugnet hela tiden. Att jag var lugn i sin tur hjälpte Alena att slappna av ännu mer. Efter förlossningen kunde också Klára slappna av och känna sig tryggare när hon log på oss och vi andades djupt. Som lite information inte direkt kopplat till förlossningen kan jag nämna att 6 dagar efter förlossningen var jag på en MR (magnetröntgen) undersökning och kursens andnings tekniker var plötsligt väldig hjälpsamma.
Till slut, om man ska springa maraton tränar man många månader innan själva loppet, därför känns det bara naturlig att man ska träna rätt innan förlossningen.© Profylaxgruppen 2007