Vårt andra snitt: - en "drömförlossning"!

2008-04-21
AnnikaVi gick repetitionskursen i februari, och är nu stolta tvåbarnsföräldrar!

Fick en liten underbar pojke den 24:e mars. Jag blev ju akutsnittad med mitt första barn pga njursten. Jag velade länge efter det om jag skulle våga mig på en vaginal förlossning, men vi hade bestämt oss för att pröva och efter att vi varit på kursen hos kände jag mig jätteladdad. Men någon vecka efter var jag på bäckenröntgen pga att progressen var dålig första gången. Då visade det sig att jag har gränsvärden för vaginal förlossning och ett snitt planerades till två dagar före BF. Planen var att jag skulle få försöka vaginalt om det kom igång tidigare, men jag fick inte bli igångsatt eller gå över tiden eftersom det bedömdes vara ett ganska stort barn.

En vecka före det planerade snittet misstänkte jag att vattnet gick, sökte för det men läkaren som undersökte mig då trodde inte det var fråga om vattenavgång. Det fortsatte dock sippra och två dagar före snittet vaknade jag och blödde. Åkte in igen och var då öppen 2 cm med oregelbundna värkar. Frågade om möjligheten att försöka vaginalt men blev då helt avrådd pga trolig lång vattenavgång och dåligt värkarbete samt knappa bäckenmått.

Blev ett akutsnitt igen, men under väldigt lugna former eftersom han mådde så bra. Har varit ledsen över att jag inte fick försöka men hann bearbeta det innan, tror det hade varit värre att ha påbörjat en vaginal förlossning och fått avbryta när man nästan var i mål. Nu var jag inställd på ett snitt.

Jag hade i alla fall nytta av andningen under de dygn jag var i latensfas och på väg upp till snittet då värkarna kändes en del.

Så även om det inte blev en vaginal förlossning blev det så bra det kunde bli, låter kanske märkligt att kalla ett kejsarsnitt för en drömförlossning men vi upplevde det så! Vi hade bägge två "kontroll" som ett av två ledord under kursen, och det kände vi bägge två att vi fick tack vare förberedelse mentalt och underbar personal på operation och förlossning.

Vi var i alla fall mycket nöjda med kursenoch ångrar inte att vi gick. Vi förberedde oss ju mentalt även om det inte blev som vi tänkt...
Annika